Tu Viện Quảng Đức105 Lynch Rd, Fawkner, Vic 3060. Australia. Tel: 9357 3544. quangduc@quangduc.com* Viện Chủ: HT Tâm Phương, Trụ Trì: Nguyên Tạng   

Happy Birthday His Holiness Dalai LamaHappy Birthday His Holiness Dalai Lama 2
Happy Birthday His Holiness Dalai Lama 3Happy Birthday His Holiness Dalai Lama 4Happy Birthday His Holiness Dalai Lama 3

Happy 80th Birthday to Your His Holiness, the 14th Dalai Lama

 

Dear His Holiness,

 

On behalf of the Buddhist members of the Quang Duc Vietnamese Monastery in Victoria, Australia, I would like to thank you for your coming to Australia for this, the tenth time, ( Sydney, Brisbane & Perth) from 4th to 14th June 2015, to bring peace, happiness and your teachings to all of the people in our humble country.

 

You are the manifestation of Avalokiteshvara Bodhisattva, the symbol of the mother of Compassion. Your loving kindness and wise teachings have helped to heal much of the sickness of the world today.

 

We Buddhists, are so proud of you, the one person who has done so much to bring Buddhism to the West.

 

May the Buddha bless you with good health and a long life.

 

May you and your people return to Tibet soon; and

 

May Tibet soon reclaim their independence.

 

We pray that Your Holy Highness enjoys a happy and memorable 80th Birthday.

 

Yours most respectfully,

 

Ven Thich Nguyen Tang

 


 

Happy Birthday His Holiness Dalai Lama 3CELEBRATING THE 80th BIRTHDAY  OF  THE  DALAI  LAMA

*****************

 

   SNOW ON A HIGH MOUNTAIN          

                                   

                                   

Like a bright cloud floating over the dark sky,

Like a drop of pure water in a barren desert, 

Like a twinkling dot of light in a sombre night dream,

You appear in thisworld,

As aTathāgata’s  messenger, true and genuine.

Ageinghas weighedyou down like snow on a high mountain,  

Yet tirelessly East and West, you continueto travel,

Without a frown amid a jungle of stubbornness and delusion.

Your only weapon is wisdom and compassion,

To illuminate people’s understanding,

Warm up their hearts, 

Opening the door of your heart to embrace the world.                                 

Such is enough

To well up my eyes with tears,

Your old age I love and revere.                                                                                 

Your  noble virtues are

Comparable to the brightest moon and stars,

Shining quietly and naturally,

With nobody to shine,           

And no action of shining                   

It’sthe  unconditioned…

 

   

Written by Minh Duc Trieu Tam Anh

Translated into English by Nguyên Nhật Trần Như Mai 

(Vietnamese version)

 

 

Dalai_Lama (134)

Australia: Mừng Khánh tuế  đức Đạt Lai Lạt Ma và buổi Tọa đàm với Văn nghệ sĩ trí thức Trung Quốc

Leura, Blue Mountains, NSW, Australia, ngày 07 tháng 6 năm 2015 – Đầu mùa Đông Australia ánh dương lại tỏa sáng,  không khí vẫn còn nắng ấm, đức Đạt Lai Lạt Ma đi mất mấy đoạn đường ngắn, xe chạy quanh co dọc theo hai bên đường, những hàng cây, lên và xuống dốc đồi gần thị trấn Katoomba, thuộc Dãy Núi Xanh - Blue Mountains.

Khoảng trên một nghìn bốn trăm (1.400) người, trong đó có hơn 1.000 người Tây Tạng lưu vong từ các nước Australia, New Zealand, 200 người Việt Nam, gần 60 người Bhutan, Mông Cổ và các nước khác, từ khắp các nơi vân tập về đây để Kính mừng Khánh tuế Chúc thọ Bát tuần đức Đạt Lai Lạt Ma. Họ mang Tịnh phẩm, Lễ vật dâng Kính mừng Khánh tuế Chúc thọ Bát tuần và chúc nguyện đức Đạt Lai Lạt Ma mãi trụ thế để hoằng truyền Chính pháp Như lai.

Đức Đạt Lai Lạt Ma chia sẻ rằng: “Trân trọng mến chào tất cả quý vị ! Nhiều người trong quý vị đã đến đây, trong đó có những người Tây Tạng tỵ nạn sang Ấn Độ cùng sống lưu vong. Cám ơn sự chào đón kính trọng tôi trong sự nghiệp cống hiến cho quốc gia dân tộc  Tây Tạng.

Chúng ta đang hiện diện bởi các giáo viên đến từ Việt Nam, Mông Cổ và người hàng xóm Bhutan.

Một lần nữa tôi xin cảm ơn tất cả quý vị !

Cộng đồng Tây Tạng ở Australia làm việc rất tích cực, trong báo cáo này được viết rất tốt bởi quý vị đã cam kết sẽ làm hết sức mình để cùng hỗ trợ các vấn đề Tây Tạng và giữ cho tinh thần Tây Tạng sống mãi với núi sông.

 Quý vị cũng đã cam kết ủng hộ Chính phủ Tây Tạng lưu vong, đều này đã tạo cơ hội để giáo dục trẻ em và gìn giữ cho nền văn hóa Tây Tạng chúng ta, với sự giúp đỡ của Chính phủ Ấn Độ.

Tại Khách sạn Carrington, Thị trấn Katoomba, đức Đạt Lai Lạt Ma đã đáp ứng cho khoảng 100 trí thức Văn nghệ sĩ Trung Quốc, gồm các vị thân hào nhân sĩ trí thức, nhà hoạt động dân chủ. Họ cùng kính chắp tay cúi đầu, nồng nhiệt chào đón khi Ngài đặt chân cất bước vào phòng. Ngài nói rằng:

 “Tôi hân hạnh được sự chào đón nồng nhiệt của quý thân hào nhân sĩ trí thức Trung Quốc có mặt hôm nay.

Bất cứ nơi nào, lúc nào tôi đều nghĩ mình chỉ là một con người bình thường trong đại gia đình nhân loại bảy tỷ người. Là con người, chúng ta đều giống nhau, vì vậy nó có ý nghĩa để suy nghĩ về tính duy nhất của nhân loại. Nó tự nhiên làm giảm đi tính chất con người khi ý nghĩa của sự hận thù giữa chúng ta. Nhìn vào những gì đã xảy ra ở Trung Đông, nơi mọi người đang giết hại lẫn nhau trong các danh nghĩa Tôn giáo. Rất nhiều vấn đề hôm nay chúng ta phải đối mặt đó là nhân sở tạo của riêng mỗi chúng ta. Chúng ta đều muốn sống bình yên hạnh phúc, nhưng chúng ta lại thực hiện các vấn đề riêng cho chính bản thân mình, cho nên sự bình an hạnh phúc đến với chúng ta không trọn vẹn. Chúng ta gặp nhau trong điều khoản của “chúng ta” và “họ”. Việc sử dụng vũ lực không thể giải quyết các cuộc tranh chấp mâu thuẩn rắc rối, mà chúng ta phải cùng đối thoại với nhau trên tinh thần cùng con người với nhau mới đem lại hiệu quả.

Bản thân tôi cũng là một Phật tử và có một cam kết để thúc đẩy sự hòa hợp Tôn giáo, hòa bình thế giới. Mặc dù các quan điểm Triết học khác nhau của họ, Thông điệp chung của tất cả các truyền thống Tôn giáo chính là tình yêu, sự khoan dung tha thứ và tự kỷ luật. Do đó, chúng ta có thể tôn trọng tất cả.

Tôi là một công dân của Tây Tạng. Văn hóa Tây Tạng chịu ảnh hưởng Phật giáo, là một nền văn hóa hòa bình và không bạo lực, một nền văn hóa của lòng Từ bi. Các giá trị Dân phong, Quốc tục đẹp, cần phải gìn giữ và phát huy. Tương tự như vậy, môi trường tự nhiên của Tây Tạng là đáng được bảo vệ.

 Một nhà sinh thái của Trung Quốc nhận định rằng tác dụng của Cao nguyên Tây Tạng đã ảnh hưởng đến khí hậu toàn cầu, là tương đương với các khu vực cực Nam và cực Bắc, do đó, Ông gọi nó là cực thứ ba. Con sông lớn của châu Á, ở Tây Tạng và 1 tỷ người phụ thuộc vào chúng, vì vậy việc bảo tồn môi trường của Tây Tạng là rất quan trọng.

Ba, bốn mươi năm về trước, tôi đã thúc đẩy tình hữu nghị giữa Tây Tạng và Trung Quốc. Chúng tôi đã gặp khó khăn trong sáu mươi năm qua, lẽ ra Trung Quốc không nên làm hại mối quan hệ hai nghìn năm giữa hai quốc gia. Tôi đánh giá cao những nổ lực của tất cả chúng ta, những người đã thực hiện buổi Tọa đàm này”.

Một số người tham gia buổi Tọa đàm đã có cơ hội để mừng Khánh tuế Chúc thọ Bát tuần đức Đạt Lai Lạt Ma, và thán tán ca ngợi đức Bi, Trí, Hùng lực của Ngài.

 Khi được hỏi về sự áp bức của người Hồi giáo Rohingya ở Myanmar, Ngài vui vẻ trả lời rằng: “Tôi đã kêu gọi Phật giáo đồ Myanmar không nên lên cơn giận dữ đối với những người này, để luôn nhớ đến khuôn mặt Từ bi của đức Thế tôn.

Tôi tin tưởng rằng nếu lúc đó có sự hiện diện của đức Thế tôn thì Ngài sẽ bảo vệ những người bị tấn công. Tôi cũng đã chia sẻ với bà Aung San Suu Kyi về việc này”.

Các vị thân hào nhân sĩ trí thức Trung Quốc gợi ý việc đức Đạt Lai Lạt Ma là rất quan trọng đến sự bảo tồn văn hóa Phật giáo Tây Tạng.

Ngài trả lời rằng: “Đức Thế tôn đã nhập diệt gần hai nghìn sáu trăm năm qua, nhưng Phật giáo Tây Tạng vẫn tiếp tục duy trì giáo pháp của đức Thế tôn”.

Hinh 1: Hàng nghìn người đứng chắp tay cung nghinh đức Đạt Lai Lạt Ma đến Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 2:  Đức Đạt Lai Lạt Ma an tọa trên Pháp tòa và chắp tay chào Thính giả tại Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 3: Đức Đạt Lai Lạt Ma đội mũ Quan Âm trong buổi lễ Khánh tuế Chúc thọ Bát tuần, Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 4: Phật tử khắp nơi về dự lễ Khánh tuế Chúc thọ Bát tuần, Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 5: Toàn cảnh lễ Khánh tuế Chúc thọ Bát tuần, Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 6: Khoảng 100 trí thức Văn nghệ sĩ Trung Quốc, gồm các vị thân hào nhân sĩ, nhà hoạt động dân chủ cùng Tọa đàm chia sẻ với đức Đạt Lai Lạt Ma tại Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 7: Giới trí thức Văn nghệ sĩ Trung Quốc cung kính dâng lên đức Đạt Lai Lạt Ma một bức Thư pháp và thán tán ca ngợi đức Bi, Trí, Hùng lực của Ngài, Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

Hinh 8: Đức Đạt Lai Lạt Ma chụp ảnh lưu niệm với  các Văn nghệ sĩ trí thức,  thân hào nhân sĩ, nhà hoạt động dân chủ Trung Quốc sau buổi cùng Tọa đàm, Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

 Hinh 9: Đức Đạt Lai Lạt Ma chúc Phúc Cát tường cho các thế hệ tương lai của thế giới nhân loại, sau buổi cùng Tọa đàm, Thị trấn Katoomba, NSW, Australia. 07/06/2015

 

Thích Vân Phong

(Tin từ VP Chính phủ Tây Tạng lưu vong)

(Ảnh: Jeremy Russell)

     

Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (1)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (2)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (3)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (4)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (5)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (6)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (7)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (8)Uc Chau mung khanh tue Duc Dalai Lama (9)

Dalai_Lama_2015

(4th-11th June 2015 -  Sydney, Brisbane & Perth)


Often referred to as an Ocean of Wisdom, His Holiness the 14thDalai Lama of Tibet is the manifestation of the Bodhisattva of Compassion, Avalokitesvara.

He is an Ocean of Wisdom and we are so very fortunate that he has once again made the commitment to travel all the way to Australia and share his inexhaustible compassion and wisdom with us.

As His Holiness will be 80 on the 6thJuly 2015, the Ocean of Wisdom visit will see His Holiness visit only three cities in this great land of Australia – Sydney, Brisbane & Perth- lessening the impact on him and the program of events he is offering.

His Holiness will also have a private visit to Uluru in central Australia.

His Holiness will give a special one day Teaching – An Open View of the Buddhist Path for the broader Buddhist community, to be held in Brisbane. And because of the genuine interest in the Buddhist Teachings shown during previous visits, His Holiness has also offered to give a Highest Yoga Tantra Initiation and Teaching for serious Buddhist practitioners. This will be held in the Blue Mountains.

His Holiness will also offer Public Talks in the Blue Mountains, Brisbane & Perth and speak at the Happiness & it’s Causes Conference once again. His visit to Brisbane will see him participate in a special Multi Faith Event and the Australian Tibetan Community will also offer a very special Long Life Ceremony for his 80thbirthday at the conclusion of the Retreat Teaching and Initiation in the Blue Mountains.

Volunteer Opportunities

The other way to support the Ocean of Wisdom visit is to become a volunteer.

As in previous visits by His Holiness the Dalai Lama to Australia, our volunteers will play an integral role in the success of this visit. Your support before & during the 2015 visit is greatly appreciated.

Being involved in an event that has the capacity to change your life and the many who attend, is a wonderful offering.

There is always the need for the help of a number of volunteers during His Holiness’s visits. If you have time and talents you can offer us in organizing such beneficial events, please register your interest through our contact form below - we will be in touch with you soon.

There are two time-frames when we need assistance:

Long-term volunteers:?Volunteers who wish to join our team starting October 2014 or earlier if available, in order to assist with preparations in the lead up to the visit in June 2015. The skills we need in our team in the lead up to the visit include computer efficiency (MS Outlook, Word, Excel), fluency in Tibetan, preferably some experience in office environment, good communication skills, etc.??Tasks would include checking and distributing e-mails, correspondence, answering the office phone, assistance with online registration, managing data and dispatching tickets.

Short-term volunteers:?Volunteers who would join the team during the visit in order to assist at the events. You will need to be able to stay in the respective city where the event is being held and attend volunteer training prior to the visit. The skills we need for those wishing to assist at the events include but are not limited to assistance with entry of attendees, ushering, assistance with staging requirements, Sangha & VIP care, BOH monitors and information desk officer.

Some of the benefits of volunteering this visit will include an official visit T-Shirt, a light meal daily & the joy of being a member of Team DLIA.

All volunteers will receive training from DLIA prior to the visit and they must also attend an induction training session at the venue where they will be working. These inductions will usually take place the evening prior to the commencement of the event, or the morning of the event. It is a mandatory requirement that you attend.


(Please note: If you are volunteering for the Retreat, it will not be an automatic entry to the Initiation & Teaching unless you have submitted a Request to Attend and have paid the Retreat fee. 
Also there will be limited seating available at the 1 day Teaching in Brisbane and Public Talks for Volunteers, so please do not assume that because you are volunteering that you will automatically gain entry to the events).


We will be calling for volunteers once we are closer to the visit.

We are looking forward to working with you to make His Holiness’s 2015 visit a success for all concerned and once again, thank you for your interest and willingness to assist.


Volunteer FAQs

1. I've bought a ticket and will be attending one of the events, can I still help before or after the event? 
With pleasure. Fill in the Volunteer Form and we will contact you.

2. What is the minimum age required to be a volunteer?
You must be 18 years of age or over before the commencement of the visit on the 1st June 2015.

3. Do I require any specific skills or experience to become a volunteer? 
No, we only require enthusiasm, goodwill and courtesy. However, certain skills may be useful in particular roles, so therefore be sure to mention them when filling out the volunteer form.

4. Will volunteers be required to attend pre event training?
Yes, as per previous years, Dalai Lama in Australia will provide training for all volunteers before each event. These training sessions will be held in each city His Holiness is visiting, and it will be a requirement for all volunteers to attend at least the final venue training, usually held either the day before or on the day of the event.

5. Do volunteers receive free meals and drinks? 
Dalai Lama in Australia will provide each volunteer at the Retreat, Teaching & Public Talks with refreshments and a light meal daily.
Food and drinks will be available for sale at the venues or you may bring your own, but please note that it is highly unlikely that there will be refrigeration or heating facilities in the volunteer rooms. 
If you are assisting in the office in the lead up to the visit, tea & coffee will be available but we would ask that you bring your own lunch or something to share with others if work is required after hours.

6. Will I get to be in the room where His Holiness will speak? 
It depends on the role you undertake for us and availability of space at each event. During the Retreat, unless you are an attendee, you will not be permitted in the room during the event/s.

7. Will applicants be contacted and asked to volunteer?
Yes in most cases, but depending on the number of applicants, we can't guarantee a role for everyone. Our Volunteer Coordinator will be in contact with you in March 2015.

Gửi ý kiến của bạn
Tắt
Telex
VNI
Tên của bạn
Email của bạn
14/09/2017(Xem: 5074)
Congratulatory Message on the occasion of the 7th Buddhist Summit Dear Venerables, I am very pleased to know from Ven. Chandaratana in France that the 7th Buddhist Summit will be held in November 2017 in Sri Lanka, one of the leading countries of Theravada Buddhism, for the purpose of exchanging views about the development of Buddhism around the world. I also received the information that the World Buddhist Summit Organization in Japan had undertaken the enormous task to build up a Nalanda Buddhist University in Japan. This is a great act of merit and indeed good news not only for Japanese Buddhists, but also for Buddhists throughout the world. On behalf of the Vietnamese Buddhists in Germany, I would like to take this opportunity to thank you for your great achievements and wish all participants of the 7th Buddhist Summit a successful conference and fruitful discussion. May we, Buddhists from the various traditions, always work together for the benefit of all sentien
12/08/2017(Xem: 10988)
Tibet Dr Lobsang Sangay address to the National Press Club Canberra 8 August 2017 mp4 cba - Dr Lobsang Sangay is the democratically re-elected leader of the Tibetan people and political successor to His Holiness the Dalai Lama of Tibet.
27/03/2017(Xem: 26689)
The Seeker's Glossary of Buddhism By Sutra Translation Committee of USA/Canada This is a revised and expanded edition of The Seeker's Glossary of Buddhism. The text is a compendium of excerpts and quotations from some 350 works by monks, nuns, professors, scholars and other laypersons from nine different countries, in their own words or in translation. The editors have merely organized the material, adding a few connecting thoughts of their own for ease in reading.
26/10/2016(Xem: 21811)
In India in the 6th century BC, Sakyamuni, "a wise man of the Sakya tribe", had been meditating under a tree when, suddenly, he was struck with the comprehension of all things. He became Buddha, meaning the « Illuminated ». His message, based on a pragmatic philosophy, taught how to free oneself from all needs in order to achieve illumination. After the death of the Enlightened One, his disciples – a few monks – began to spread his teachings all over India, from Ceylon to the Himalayan. Fearing man’s penc
28/10/2015(Xem: 4734)
On September 13th, Buddhist nun, teacher, and author Pema Chödrön had the opportunity to meet President Barack Obama. There were, as you can see, smiles all around. Below, Glenna Olmsted, Executive Assistant to Pema, tells us about the meeting and how it came to be.
21/04/2015(Xem: 3758)
There had been many changes to Australia since Malcolm Fraser became its 22nd Prime Ministe. During his leadership of 7 years and 4 months (11/11/1975 to 11/03/1983) with the implementation of multi-cultural promotion policies that enhance human rights, compassion and social justice, 56,000 Vietnamese boat people became Australian residents. The number has increased, leading to a community of 300,000 Vietnameses up to now.
13/04/2015(Xem: 9331)
On 26 February 2015 (i.e. the 8th of the 1st lunar month, Ất Mùi year), the renouncing ceremony for Miss Bích Liên was held greatly and repespectfully at Ngọc Vân Temple, Bắc Bình province, Bình Thuận county. Most Venerable Thích Giác Hoằng and Most Venerable Thích Nữ Diệu Liên, the abbess of Ngọc Vân Temple, honorly attended to bless for her. After the teaching from Most Venerable Thích Giác Hoằng, Miss Bích Liên now aka Reverend Thích Nữ Liên Ngọc expressed her good reason to be a nun. Her voice was so emotional and sensitive as she reviewed her reasons for renouncing:
19/12/2014(Xem: 11666)
Lãnh đạo tinh thần của người Tây Tạng, Đức Đạt Lai Lạt Ma, nói với BBC ông cho rằng có thể mình sẽ là người cuối cùng giữ cương vị này. Tuy nhiên ông nói cũng là điều tốt nếu như truyền thống nhiều thế kỷ nay dừng ở "một vị Đạt Lai Lạt Ma được nhiều người tôn kính". Ông cũng cho rằng Anh quốc đã nhẹ tay với Trung Quốc quanh các vụ biểu tình mới đây vì lý do tài chính. Ông nói: "Túi tiền của họ ít nhiều đang trống rỗng, vậy nên họ quan trọng việc quan hệ chặt với Trung Quốc vì lý do tiền bạc". Đức Đạt Lai Lạt Mamới đây đã bị Đức Giáo hoàng từ chối tiếp khi ông tới tham dự một cuộc họp dành cho những người đoạt giải Nobel Hòa bình tại Rome. Vatican giải thích đây là vì "tình hình tế nhị" với Trung Quốc.
11/12/2014(Xem: 4285)
To the south of Los Angeles is a lively independent suburb named Garden Grove. This small city with a population of around 170,000 is home to the Little Saigon of the Los Angeles region, named for the large number of Vietnamese refugees that immigrated there during the 1970s. Garden Grove has long been known as a conservative bastion with a well-run political machine that kept a tight leash on who ran the city. On 4 November by a margin of just 15 votes, Bao Nguyen beat incumbent mayor Bruce Broadwater to become one of a growing number of Buddhists now engaging in public political service in America.
facebook youtube google-plus linkedin twitter blog
Nguyện đem công đức này, trang nghiêm Phật Tịnh Độ, trên đền bốn ơn nặng, dưới cứu khổ ba đường,
nếu có người thấy nghe, đều phát lòng Bồ Đề, hết một báo thân này, sinh qua cõi Cực Lạc.

May the Merit and virtue,accrued from this work, adorn the Buddhas pureland,
Repay the four great kindnesses above, andrelieve the suffering of those on the three paths below,
may those who see or hear of these efforts generates Bodhi Mind, spend their lives devoted to the Buddha Dharma,
the Land of Ultimate Bliss.

Quang Duc Buddhist Welfare Association of Victoria
Tu Viện Quảng Đức | Quang Duc Monastery
Senior Venerable Thich Tam Phuong | Senior Venerable Thich Nguyen Tang
Address: Quang Duc Monastery, 105 Lynch Road, Fawkner, Vic.3060 Australia
Tel: 61.03.9357 3544 ; Fax: 61.03.9357 3600
Website: http://www.quangduc.com ; http://www.tuvienquangduc.com.au (old)
Xin gửi Xin gửi bài mới và ý kiến đóng góp đến Ban Biên Tập qua địa chỉ:
quangduc@quangduc.com , tvquangduc@bigpond.com
VISITOR
100,224,901